Mariëtte en Gerdie zijn exact op dezelfde dag begonnen, vijfentwintig jaar geleden. Gerdie als pas afgestudeerd apothekersassistente, Mariëtte als herintreedster. Zij was er twaalf jaar tussenuit geweest toen ze kinderen kreeg; dat was in die tijd heel gebruikelijk. Ze kijken terug op de ontwikkeling die de apotheek doorgemaakt heeft.
Opleiding en werk in ontwikkeling
Mariëtte komt uit de tijd dat etiketten nog met de typemachine gemaakt werden. “Ik ben na mijn studie in een apotheek in Veldhoven begonnen. Daar was een centrale apotheek, in deze regio had elke huisarts een eigen apotheek. De opleiding die ik destijds heb gevolgd is niet meer te vergelijken met de opleiding van nu. Wij leerden nog zelf medicijnen bereiden; maakten zalf, hoestdrank en zetpillen. We hadden grote potten met pillen op voorraad waar we uitschepten wat we nodig hadden. Tegenwoordig komt alles in doosjes binnen en zijn er nog heel weinig bereidingsapotheken in Nederland. Het had echt z’n charme hoor, die oude manier. Daar tegenover staat dat het werk nu efficiënter is door de digitalisering.”
Vertrouwen op discretie
Toen Gerdie afstudeerde had ze keuze uit vijf werkplekken. “Net als nu was er werk genoeg in de wereld van de apotheek. Ik koos bewust voor een dorpsapotheek. Ik woonde in Wintelre maar wilde liever niet in mijn eigen dorp aan de gang. Niet voor mezelf maar ik weet dat patiënten het wel eens als belemmering kunnen ervaren als ze de medewerker bij de apotheek kennen. Ik kan daar alleen maar op zeggen dat we daar absoluut niet mee bezig zijn; zodra iemand de deur uitstapt, zijn we alweer vergeten wat die patiënt mankeert. Ik wil benadrukken dat we vertrouwen en discretie hoog in het vaandel hebben staan.”
Herinneringen ophalen
Beide assistentes hebben een grote ontwikkeling meegemaakt, vooral op het digitale vlak. “We moesten vroeger nog twee keer per dag met de fiets een rondje rijden langs alle huisartsen om de recepten op te halen. Inmiddels wordt 90% van de recepten via de computer doorgestuurd en dat scheelt al heel veel tijd.” Steeds meer herinneringen komen boven. Gerdie: “Weet je nog dat we alle recepten moesten nummeren en op stapels leggen? Vierhonderd stuks met een elastiekje erom naar de opslag want álle recepten moesten tien jaar bewaard blijven. Volgens mij was dat de voornaamste reden dat apothekers grote panden nodig hadden.”
Dienstbaar zijn voor patiënten
Nog een reden voor een groter pand was dat de bevolking groeide. “De huisartsen stopten met de huisapotheek en alle patiënten moesten naar de centrale apotheek. In die tijd hadden we nog 24-uurs dienst; patiënten moesten op elk moment van de dag kunnen beschikken over (spoed)medicijnen; om de beurt moest je de telefoon mee naar huis nemen en naar de apotheek komen als er gebeld werd. Door bezuinigingen vanuit de zorgverzekering is dat er helemaal af. Op zich niet erg dat je niet meer midden in de nacht uit je bed hoeft, maar het had ook wel wat dat je dienstbaar kon zijn voor patiënten.”
Geen leuker werk voor kunnen stellen
Gerdie groeide naar een managementfunctie. “Ik volgde de opleiding tot farmaceutisch manager, een tweejarige hbo-opleiding die ik naast mijn fulltimebaan deed. Toen in 1999 de apotheek van Reusel met Bladel werd samengevoegd, werd mijn functie uitgebreid, sindsdien ben ik verantwoordelijk voor het personeelsbeleid, de kwaliteitssystemen, de contacten met de thuiszorg en huisartsen en vernieuwingen binnen de praktijk. Uiteraard spring ik bij waar het nodig is; het blijft een prachtig vak.” Dat is Mariëtte van harte met haar eens: “Het feit dat je mensen kunt helpen maakt de functie zo fijn. Ik kan me geen leuker werk voorstellen. Niet voor niets dat ik dit werk altijd heb gedaan. Het werk is altijd in ontwikkeling; het is leuk dat ik nu kan leren van de jeugd en dat zij dingen aannemen van mij, de ‘oude rot in het vak’.”
Met plezier naar het werk
Voor het 25-jarig jubileum was er gebak op het werk en een feestje bij Gerdie. Mariëtte hield het klein met een etentje met haar gezin. Ze zijn het erover eens dat het op zich geen prestatie is om ergens zo lang te werken: “Het is gewoon superleuk werk waar we elke dag met plezier naartoe gaan.”